De Geschiedenis van stroop en De Stroopstooker

In den beginne …

Het verhaal over het ontstaan van appelstroop is eigenlijk heel simpel. We nemen u mee naar het Limburg van halverwege 1800. Kleine dorpjes met boerderijen, een brouwerij, misschien een herberg, een smid en een kleermaker. In die tijd – er waren toen nog geen koelkasten - bewaarden men appels en peren op wat stro op de zolder. Zo hield het fruit zich tot in het voorjaar. Fruit dat beschadigd was en al begon te rotten, werd gekookt, geperst en het sap ingekookt. Wat overbleef was een dikke stroop van appels en peren met een hoog suikergehalte. En voilà, de geboorte van de stroop.

Voor de technisch geïnteresseerden onder ons;

Stroop maken is een conserveringsmethode waarbij het vrije water, Aw, wordt verdampt. Het resultaat is een lang houdbaar product met een zeer lage Aw-waarde met daarbij een hoog natuurlijk suikergehalte en een geconcentreerde smaak.

Van ambacht naar fabriek

Iedere boerderij had zijn eigen fruitbomen en vader en moeder maakten de stroop zelf. Aanvankelijk was het maken van stroop een nevenactiviteit. Maar gedurende de tijd nam het aantal fruittelers en stroopstokers toe. Rond 1900 werd appelstroop echter steeds vaker fabrieksmatig gemaakt onder toevoeging van peren en steeds meer suikerbiet. Jammer genoeg is er van het eens zo bloeiende Limburgse strooptijdperk weinig bewaard gebleven, waarmee ook die eerlijke, authentieke smaak.

(H)Eerlijke stroop zonder toevoegingen

De Stroopstooker is een klein bedrijf in Bunde (Meerssen). Geboeid door het ambacht en met een passie voor pure smaken. Het zal u niet verbazen dat bij het maken van appelstroop en perenstroop de smaak voorop staat. De stroopen zijn 100% appels of peren, vrij van toevoegingen en gemaakt van één enkel ras appels of peren. Hét recept voor een unieke en herkenbare smaak.

Van Appel tot Stroop volgens De Stroopstooker

Deze stroop heeft heel wat proefondervindelijk onderzoek in het ontwikkeltraject meegemaakt. Om alleen Jonagold te verwerken tot stroop was ongehoord en onmogelijk en niet lekker. Dan kom je dus uit bij Gregor Thissen die deze woorden als een uitdaging ziet om ze te ontkrachten, en met succes! Het heeft evenwel een jaar geduurd om de perfecte smaak te krijgen. Dat was in 2007, het jaar dat zijn vrouw Cécile maar één gaspit had om te koken. Op de andere drie stonden kookketels vol met versgeperst appelsap in te koken. Een geluk dat Cécile dit accepteerde. Stelt u zich voor ze had het niet geaccepteerd, dan had u geen stroop van De Stroopstooker gehad…

De appel wordt eerst gekookt tot bijna moes waarna de moes in de fruitpers tot sap geperst wordt. Het verkregen sap gaat direct weer de ketel in om langzaam in te dampen tot een strooperige massa.

Het klinkt simpel… er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan deze productiewijze. En dat is het geheim van de Opperstooker.

Lees meer over de appel en de peer of neem contact met ons op!