Verder in den beginne …

Kleine dorpjes met boerderijen, een brouwerij, misschien een herberg, een smid en een kleermaker. In die tijd – er waren toen nog geen koelkasten - bewaarden men appels en peren op wat stro op de zolder. Zo hield het fruit zich tot in het voorjaar. Fruit dat beschadigd was en al begon te rotten, werd geperst en ingekookt. Wat overbleef was een moes van appels en peren met een hoog suikergehalte. En voilà, de geboorte van de stroop.

Stroop maken is een conserveringsmethode waarbij het vrije water, Aw, wordt verdampt. Het resultaat is een lang houdbaar product met een zeer lage Aw-waarde met daarbij een hoog natuurlijk suikergehalte en een geconcentreerde smaak.

Van ambacht naar fabriek

Iedere boerderij had zijn eigen fruitbomen en vader en moeder maakten de stroop zelf. Aanvankelijk was het maken van stroop een nevenactiviteit. Maar gedurende de tijd nam het aantal fruittelers en stroopstokers toe. Rond 1900 werd appelstroop echter steeds vaker fabrieksmatig gemaakt onder toevoeging van peren en steeds meer suikerbiet. Jammer genoeg is er van het eens zo bloeiende Limburgse strooptijdperk weinig bewaard gebleven, waarmee ook die eerlijke, authentieke smaak.

(H)Eerlijke stroop zonder toevoegingen

De Stroopstooker is een klein bedrijf in Bunde (Meerssen). Geboeid door het ambacht en met een passie voor pure smaken. Het zal u niet verbazen dat bij het maken van appelstroop en perenstroop de smaak voorop staat. De stroopen zijn 100% appels of peren, vrij van toevoegingen en gemaakt van één enkel ras appels of peren. Hét recept voor een unieke en herkenbare smaak.

Lees meer over de appel en de peer of neem contact met ons op!